Keuzebegeleidning bij tilbanden

Hoe kies ik de juiste tilband van Human Care?

Voor het bepalen welke tilband ingezet kan worden zijn er een aantal stappen om te doorlopen:

  • Mobiliteitsklasse
  • Welke tillift
  • Transfer, met welk doel
  • Type tilband/ welk materiaal
  • Maatvoering
  • Omstandigheden ter plaatse

Mobiliteitsklassen

De Praktijkrichtlijn Transfers geeft aan welk hulpmiddel er per mobiliteitsklasse ingezet moet worden.

Wanneer de cliënt zich in klasse C bevindt schrijft de Praktijkrichtlijn het gebruik van een actieve tillift voor. Voor mobiliteitsklassen D en E is dit het gebruik van een passieve tillift.

Deze worden in de meeste gevallen benoemd door de betrokken ergotherapeut of fysiotherapeut.

A, De cliënt is in staat om de handeling zelf uit te voeren.

B, De cliënt is niet in staat om de handeling zelfstandig uit te voeren, maar de hulp die hierbij nodig is, brengt geen risico van fysieke overbelasting voor de zorgverlener met zich mee.

C, De cliënt is niet in staat om de handeling zelfstandig uit te voeren. De hulp die hierbij nodig is, zou (zonder maatregelen) risico van fysieke overbelasting voor de zorgverlener met zich meebrengen. De hulp die nu gegeven wordt, is bijvoorbeeld de transfer met een actieve tillift of stalift.

D, De cliënt is niet in staat om de handeling zelfstandig uit te voeren. De hulp die hierbij nodig is, brengt, zonder speciale maatregelen, risico van fysieke overbelasting voor de zorgverlener met zich mee.

E, De cliënt is niet in staat om de handeling zelfstandig uit te voeren. De hulp die hierbij nodig is, brengt risico van fysieke overbelasting voor de zorgverlener met zich mee.

Welke tillift:

-Actieve tillft (mobiliteitsklasse C)

-Passieve tillift (mobiliteitsklasse D en E)

Bij een actieve lift (seBastiaan van Human Care) is de ondersteuning van de Back-Belt noodzakelijk. Door de steun van deze tilband kan een cliënt in mobiliteitsklasse C een actieve transfer maken. Hierbij is het belangrijk dat de cliënt een redelijke rompbalans heeft en een goede strek en sta-functie heeft.

De Back-Belt is er in de maten S – XL.

Bij de inzet van een passieve lift is een tilband nodig. Een passieve lift kan een vierpunts-clipssysteem of een tweepunts-lussenjuk.

Transfer, met welk doel?

Er zijn verschillende banden voor verschillende doeleinden.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Hygiene-band voor toiletgang of een net-band die snel droogt na bad of douche.

Type Tilband/ welk materiaal:

Human Care heeft vele banden welke voor diverse toepassingen geschikt zijn.

Om dit voor nu ter vereenvoudigen richten we ons nu op de passieve transfer waar de volgende banden bij uitstek geschikt zijn:

Columbus (clips):  Deze passieve tilband ondersteund het lichaam tot aan de knieholte. Een ideale band om lichaamsdruk mooi te verdelen. Met name geschikt bij onrustige of angstige zorgvragers. De naam Columbus komt van het “ei van Columbus”en heeft een ei-vorm wat de zorgvrager rust en comfort biedt. De uitneembare baleinen zorgen voor een veilige transfer waarbij ondersteuning van hoofd en nek gewaarborgd wordt. De Columbus Sling is een ideale verblijfsband.

FullBody sling (clips): Leverbaar in een soft air mesh-stof en in een net-stof. Beide materialen zijn geschikt om deze band in te zetten als verblijfsband, hoewel de band ook in de meeste gevallen in de (rol)stoel makkelijk te verwijderen is. Hierdoor is de band ook veelal geschikt voor de decubitus gevoelige huid. De variant met de netstof biedt een kortere droogtijd en is dus uitermate geschikt om te worden ingezet als douche/bad-band. De soft air mesh-stof is een zachte stof die zeer prettig aanvoelt en de transfer nog comfortabeler maakt en is minder gevoelig voor plooivorming.

Maatvoering:

Bij een passieve tilband met een volledige ondersteuning van rug en hoofd geldt als maatvoering het volgende:

  • De bovenkant (bies) van de tilband begint ter hoogte van de kruin van de cliënt.
  • De bies aan de onderzijde van het rugpand, loopt door tot op de stuit. (voor de Columbus tilband geldt dat het inzetje hier begint).

Omstandigheden ter plaatse:

Een transfer dient in alle gevallen veilig te gebeuren. De omgeving moet ruimte bieden om de transfer te kunnen maken.

De inzet van een hulpmiddel mag alleen na besluit van ergotherapeut of fysiotherapeut.

De cliënt én hulpverlener moeten zich beiden veilig, bekwaam en comfortabel voelen om de transfer te maken.

Beknopt stappen-plan:

*Full Body Net en (High)Basicsling Polyester Net heeft een snelle droogtijd waardoor deze geschikt is voor douchen. Deze kan echter ook worden ingezet als verblijfsband, maar door de dunne stof is een groter risico op decubitus door plooien.

Wil je weten wat voor mogelijkheden er zijn buiten de standaard tilbanden? Kijk dan naar tilbanden accessoires en aanpassingen. Hierin vind je uitleg en een hele range aan additionele mogelijkheden tot meer maatwerk middels oa ons eigen MDR-gecertificeerde naai atelier.